Kunstwerk achter Huis voor Cultuur en Bestuur

Op 30 april rond 10.00 uur heeft Staalstraal Zuidbroek B.V. het kunstwerk ‘De Kop’ dat voor het Kielzog aan de Kerkstraat in Hoogezand staat, uitgegraven en opgehaald. Het wordt opnieuw in de verf gezet en in het najaar herplaatst aan de achterzijde van het Huis voor Cultuur en Bestuur, als onderdeel van de herinrichting openbare ruimte.

Starende mannenkop (1991) van Karen Carpay klaar voor verplaatsing

Het gaat om een beeld van Karen Carpay uit 1991, gemaakt van geschilderd staal. Dit beeld is geplaatst in opdracht van de Rijksgebouwendienst, toen het gebouw nog dienst deed als arbeidsbureau. Het was dus geen gemeentelijke kunstopdracht, maar we kregen het ‘erbij’. We vermoeden dat het een vrij werk is, zonder onderliggende thematische opdracht. Het is duidelijk een menselijk gezicht en het arbeidsbureau was ook op mensen gericht, dus het gaat om mensen.
 
Straks staat het in de tuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur, evenals het werk van André Volten dat nu nog in de ‘voortuin’ van het gemeentehuis staat. Dat laatste is een abstract beeld en verwijst naar constructie in staal. Beide beelden gaan elkaar aanvullen; het één menselijk, het andere als industriële constructie. Het komt in een groen aangelegd buitenterrein.